Mor Çatı’dan TikTok’ta dijital şiddete karşı farkındalık: “Geç Bunları”

Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı, flört ilişkilerinde giderek yaygınlaşan dijital şiddete dikkat çekmek amacıyla TikTok’ta “Geç Bunları” adlı bir filtre hayata geçirdi.

Dijital şiddet; partnerin sürekli mesajları kontrol etmesi, konum istemesi, online olduğu için hesap sorması, sosyal medya kullanımına müdahale etmesi ya da ne giydiğini denetlemesi gibi davranışlarla ortaya çıkabiliyor. Çoğu zaman “kıskançlık”, “ilgi” veya “seni merak ediyorum” gibi ifadelerle normalleştirilen bu davranışlar aslında bir kontrol biçimi ve şiddet türü olarak tanımlanıyor.

Özellikle gençlerin yoğun olarak maruz kaldığı dijital şiddet, teknolojinin ilişkilerin merkezine yerleşmesiyle birlikte daha görünmez hale geliyor.

Mor Çatı, bu görünmezliği kırmak için mecra olarak TikTok’u seçti. Hem şiddetin dijital ortamda gerçekleşmesi hem de maruz kalanların büyük ölçüde gençler olması, projenin platform tercihini belirledi.

TikTok için geliştirilen “Geç Bunları” filtresinde kullanıcıların karşısına çıkan engeller flört ilişkilerinde karşılaşılan dijital baskıları temsil ediyor.

Happy People Project imzası taşıyan proje, kadınların maruz kaldığı kontrol ve baskıları aşmanın ne kadar güç olduğunu gösteriyor ve genç nesle kadınların maruz kaldığı şiddeti öğretiyor.

E-bülten'e Abone Ol!

İlgili yazılar

Türk Kızılay’ın yeni ajansı desiBel oldu

“Herkes için esenlik ve güvenli yaşam” vizyonuyla faaliyetlerini sürdüren...

Trendyolmilla’nın yeni marka yüzü Demet Özdemir oldu

Türkiye’nin lider online moda platformlarından Trendyolmilla, yeni sezon için...

İnterdi, Social Media Manager ve Jr. Art Director arıyor!

İnterdi ekibine katılmak isteyen yeni takım arkadaşlarımızın hi@interdi.com adresimize...

Viennalife İletişim Ajansını Seçti

Viyana merkezli Avrupa’nın önde gelen sigorta grubu Vienna Insurance...

O Anların Dondurması OANDO İlk Reklam Filmiyle Yayında 

Magnum Dondurma Şirketi’nin yeni markası OANDO, ilk reklam filmiyle...